Fiets tegen diabetes

De bi-hormonale kunstmatige alvleesklier

De kunstmatige alvleesklier is een systeem dat zelfstandig de bloedglucosewaarden regelt. De gebruiker hoeft hiervoor zelf niets te doen. Daardoor is het een systeem dat het leven van mensen met diabetes echt kan vereenvoudigen. Daarnaast draagt het bijna zeker bij aan het uitstellen of voorkomen van het verwoestende effect van diabetes op bloedvaten, nieren, ogen en zenuwen.

Uniek systeem.

Ten opzichte van andere medische hulpmiddelen is de kunstmatige alvleesklier grensverleggend en uniek. In tegenstelling tot andere medische hulpmiddelen zijn bij de kunstmatige alvleesklier alle componenten die nodig zijn voor de behandeling van diabetes in één apparaat samengebracht. Zelf regulerend. De kunstmatige alvleesklier geeft automatisch insuline af bij een hoge bloedglucosewaarde om deze te laten dalen. Wanneer de bloedglucosewaarden te laag worden, wordt er automatisch glucagon afgegeven om deze weer te laten stijgen. Daardoor werken insuline en glucagon samen om de bloedglucose te reguleren. Dit is het unieke van de kunstmatige alvleesklier die Inreda ontwikkelt.

Zelflerend.

Bijzonder is ook dat de kunstmatige alvleesklier zelflerende software heeft. De software berekent hoeveel insuline of glucagon er afgegeven moet worden op elk moment. Naarmate het systeem langer wordt gebruikt past de software zich steeds meer op de situatie van de gebruiker aan, waardoor de instelling steeds beter/nauwkeuriger wordt. Hierdoor is het systeem zelflerend.

Verminderen of voorkomen van complicaties.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes door de kunstmatige alvleesklier vele malen beter in staat zijn om de bloedglucosewaarden binnen de vereiste grenzen te houden. Het binnen de vereiste grenzen houden van de bloedglucosewaarden is wat nodig is om het verwoestende effect van diabetes te beteugelen. Naar verwachting zal daarom de kunstmatige alvleesklier een gedeelte van de acute én lange termijn complicaties kunnen voorkomen of verminderen.

De kunstmatige alvleesklier al voor iedereen beschikbaar?

Jammer genoeg nog niet. Ondanks de veelbelovende resultaten moet er nog steeds veel vervolgonderzoek worden gedaan. Dit is men name nodig voor de glucagon. Daarnaast zijn nog studies nodig om tot een vergoeding te komen van het systeem. Nog niet geschikt voor kinderen. Het eerste model van de kunstmatige alvleesklier dat op de markt zal komen is nog niet geschikt voor kinderen. Een model wat geschikt is voor kinderen zal pas over een paar jaar beschikbaar zijn. Hiervoor is het belangrijk om over langere periode studies grotere studies te starten. Met als uiteindelijk doel dat de kunstmatige alvleesklier beschikbaar wordt voor iedereen die dat nodig heeft.

Doe daarom een donatie