Fiets tegen diabetes

Op de fiets om naar elkaar om te zien

Team Fiets tegen Diabetes fietst op 11 juli de ‘Naoberschaptocht’. Een fietstocht die symbool staat: Voor naar elkaar omzien, elkaar helpen en verbinden.

Een berichtje op de groepsapp van team ‘Fiets tegen Diabetes’ is zomaar geplaatst. De reacties zijn positief. Sterker nog, enthousiast! “Ik ben van de partij, ik doe mee”. Een dag later is het idee al uitgewerkt in een route. Pff, best wel een eind met een behoorlijk aantal hoogtemeters. Of dat haalbaar is? De datum is ook nog een dingetje. Wanneer kunnen zoveel mogelijk teamleden en wanneer kunnen we bij zoveel mogelijk van onze naobers langs? Want dat is het idee.Het idee is omgezet in een concreet plan. Team Fiets tegen Diabetes fietst op 11 juli de ‘Naoberschapstocht’. Ieder die graag fietst en stichting Fiets tegen Diabetes een warm hart toedraagt, kan een stuk meefietsen. Op jouw tijd en plaats kun je aansluiten en afhaken wanneer je wilt. We fietsen een route die voor stichting Fiets tegen Diabetes belangrijke plaatsen met elkaar verbindt. Plaatsen als Elburg, Apeldoorn, Arnhem en Goor (Overijssel). In die plaatsen gaan we op bezoek!

Want het is best wel sip geweest de afgelopen maanden. Weinig echt contact met elkaar, niet even buurten, niet als team samen op de fiets om te trainen voor de actiedag, afzwakkende ambities. Natuurlijk is dit niet de ergste treurnis van de afgelopen maanden. Maar wanneer de deur dan op een kier gaat, steeds meer open gaat, dan komen de ideeën. Je wilt weer naar iets kunnen uitkijken, je wilt weer in beweging komen en positieve energie voelen.

Tochtinformatie

Verzamelplaats:   Parkeerplaats Havenkade, 8081 GP, Elburg
Aanwezig:            Vanaf 7.00 uur
Vertrek:                 7.30 uur
Eindtijd:                 Verwacht tussen 17.30 uur en 18.00 uur
Afstand:                 215 km

Noaberschap

Naoberschap staat in Twente en de Achterhoek voor een netwerk van mensen die  binnen dit netwerk naar elkaar omzien. Elkaar helpen vanuit gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, wederzijds vertrouwen, inzet van kwaliteiten die je bezit en wederkerigheid. Naoberschap is niet vanzelfsprekend. Feitelijke buren zijn niet automatisch naobers. Een buur moet je vragen om naober te zijn. Accepteren van die vraag verplicht tot naoberschap.

 Ik ken ‘naoberschap’ ofwel ‘nabuurschap’ nog wel van vroeger. Bij mijn opa en oma was het een vanzelfsprekende plicht. Mooi en aansprekend vond ik het. Tot voor kort leek het leven zo ingericht dat we te druk zijn om noaber te zijn. Het leek bijna of het niet meer nodig was. De Corona crisis heeft het tegendeel duidelijk gemaakt, naoberschap is noodzaak. Met deze tocht wil team Fiets tegen Diabetes het belang van naoberschap benadrukken. We willen je vragen om naober van ons te zijn en dit te tonen. Door bijvoorbeeld een stukje met ons op te fietsen of ons op een andere manier te supporten. Sluit je bij ons aan 11 juli. Vraag het wel even (via de mail: info@fietstegendiabetes.nl) om mogelijkheden af te stemmen.