Fiets tegen diabetes

De routes voor de derde editie van Fiets tegen Diabetes staan hier klaar!

Vanuit deze blog kun je de route die je 4 september gaat fietsen downloaden.  Ook vind je in deze blog belangrijke informatie over de tochten.

Nieuwe routes door mooie streken

De Veluwe is rijk aan mooie streken. Daarom hebben we er voor gekozen om bijna geheel nieuwe routes uit te zetten. Wat ook nieuw is, is dat de kinderen tot 12 jaar kunnen fietsen. Vorig jaar hebben we een extra lusje uitgezet om de goed getrainde fietser extra uitdaging te bieden. Daar slechts 1 veteraan deze uitdaging aan is gegaan, hebben we besloten deze editie geen extra lus meer toe te voegen.  

In deze blog lees je de belangrijkste informatie over de volgende tochten en kun je het betreffende gpx-bestand downloaden:
-  Kids4Diabetes Tour
-  Recreatieve tocht (55 km)
-  Sportieve tocht (135 km)
-  Mountainbike tocht (55 km)

Kids4Diabetes Tour

De Kids4Diabetes route is voor alle kinderen (tot 12 jaar) die ook willen meedoen aan ‘Fiets tegen Diabetes’. De route wordt uitgezet op het terrein waar vandaan de andere routes starten en finishen. We zetten de route zo uit over het terrein dat de kinderen ook 1 of meerdere keren onder de finish boog door fietsen. Het zal een overzichtelijk rondje zijn van ongeveer 250 meter. 

De kinderen kunnen zelf kiezen welk doel ze zich zelf stellen (bijvoorbeeld 2x, 10x of nog meer). Ouders of begeleiders mogen wanneer ze dit willen met het kind meelopen of mee rennen. We gaan ervan uit dat de ouders/begeleiders hun kind(-eren) goed instrueren/coachen zodat ieder kind veilig kan fietsen op zijn eigen manier. Alle fietsen zijn toegestaan (loopfiets, driewieler, fiets met of zonder zijwieltjes, etc.). Uiteraard is het is niet de bedoeling dat kinderen er onderling een wedstrijd van maken.

Kinderen die willen meedoen, kunnen zich aanmelden/inschrijven door een mailtje te sturen naar  info@fietstegendiabetes.nl . We willen graag weten hoeveel kinderen er meedoen, want ze krijgen natuurlijk wel een herinnering voor hun prestatie. Meedoen is gratis.

Ieder kind kan een actie maken van zijn/haar deelname aan de Kids4Diabetes tour. Dit niet verplicht, vooral leuk! Een actie maken kan op twee manieren. Aanvragen van een sponsorformulier (zie afbeelding) en daarmee aan de slag gaan of een actie aanmaken op de website onder 'Acties' zodat mensen die dat willen kunnen sponsoren. 

De start is om 15.00 uur. We willen alle deelnemers aan de fietstochten vragen om dan terug te zijn om de kinderen aan te moedigen. Na de Kids4Diabetes tour word het resultaat van de derde editie van 'Fiets tegen Diabetes' bekend gemaakt via een check die aan Robin Koops wordt overhandigd.

Veilig vertrekken, veilig op pad

Het gaat de goede kant met de beheersing van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat we niet zeggen dat we geen zorg meer om elkaar moeten hebben. Daarom: Geef elkaar de ruimte en let goed op in het verkeer. De 1,5 meter regel is nog steeds van kracht als we gaan fietsen bij de start, pauze en finish. We hebben gelukkig heel veel ruimte. Het door gemakkelijk om de vereiste afstand te bewaren. Denk verstandig na en neem verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de ander. 

Tijdens de rit hoef je onderling geen afstand te houden. Wel is er nog steeds de opdracht om afstand te bewaren tot de andere weggebruikers. Fiets daarom op smallere fietspaden achter elkaar (en let op je snelheid!). Fiets in tweetallen of in kleine groepjes. Dit is ook handig en veiliger bij het oversteken van een drukker punt of het wachten bij eer rood stoplicht. 

Er zijn geen verkeersregelaars op de routes. Doe voorzichtig bij lastige oversteken en let goed op. Veilig deelnemen aan het verkeer, daar ben jezelf verantwoordelijk voor. Wij zorgen alleen voor de mooie routes en verzorging.

Wat je ook doet: Kijk heel goed uit!


Recreatieve tocht (55 km)

De recreatieve tocht van 55 km gaat over rustige landwegen, over fietspaden door het bos, langs heidevelden. Soms is het even stevig trappen omdat de weg licht stijgt. Hiermee wordt de route fietsen met een ‘gewone’ fiets een echte prestatie. De route gaat van Harderwijk door de bossen richting Nunspeet. Vervolgens naar ’t Harde/Doornspijk. Daar is de verzorgingsplaats (sluit om 14.15 uur!). Hier komen ook de rijders van de 135 km voor hun tweede stop om bij te tanken. Vervolgens voert de route je door weilanden en langs het Veluwemeer weer terug naar Harderwijk. Starten met de recreatieve tocht kan tussen 10.00 uur en 11.30 uur. Je wordt om 15.00 uur terug verwacht (uiterlijk 16.00 uur). Verzorgingspost 't Harde/Doornspijk sluit om 14.30 uur. Er is minder gelegenheid om van horeca gebruik te maken dan bij eerdere edities. 

Download hier het GPX bestand: recreatieve route 55 km
Deze route is uitgepijld!

Sportief tocht (135 km)

De sportieve tocht van 135 km gaat over verkeersluwe (land-)wegen, brede en smallere fietspaden. Wel zijn er soms wat drukkere punten in de route en zijn er verkeerslichten waar je vast even voor moet wachten (bijvoorbeeld wanneer je door Apeldoorn komt). Hoogtemeters moeten gemaakt worden. Het zijn er echter niet al te veel. Niet steeds kan in hoog tempo gekoerst worden. Dit is ook de bedoeling! Want, wanneer je diabetes hebt kun je ook niet altijd vol gas vooruit en kunnen omstandigheden zorgen voor nog meer beperkingen. De uitgezette route is voor de geoefende fietser een echte uitdaging. Voor de goed getrainde fietser vooral een heel mooie tocht om van te genieten.  De route gaat van Harderwijk richting Ermelo. Dan door naar Garderen en Hoog Soeren waar je vervolgens via de Torenberg onderweg gaat naar Apeldoorn. 

Het tempo zal er even uit moeten wanneer je een klein deel door Apeldoorn fiets, want vast niet alle verkeerslichten staan op groen. Na Apeldoorn kun je weer je hart ophalen. Via Wenum en de Vecht kom je op de IJsseldijk. Wanneer het mee zit, dan heb je de wind in de rug en kun je vaart maken tot aan Hattem. Zo niet, dan heb je een uitdaging. Op de IJsseldijk richten we een verzorgingspost in (sluit om 13.15 uur!). Na Hattem ga je via de Dellen en de Woldberg naar ’t Harde/Doornspijk. Daar is de verzorgingsplaats waar ook de rijders van de 55 km op de route aansluiten. Hierna is het nog een 25 km langs weilanden en het Veluwemeer weer terug naar Harderwijk. 

Starten met de sportieve route kan tussen 8.30 uur en 11.00 uur. Je wordt om 15.00 uur terug verwacht (uiterlijk 16.00 uur). Download hier het GPX bestand: sportieve route 135 km
Deze route is uitgepijld!

MTB tocht (55 km)

De MTB route voert door unieke bosgebieden, gedeeltelijk over mooie heidelandschappen en langs zandverstuivingen. Uiteraard zijn er natuurlijke hindernissen. Relatief zijn er geen grote hoogte verschillen. De route is ideaal voor de beginnende en gevorderde MTB-er.

Vorig jaar hebben we gebruik gemaakt van bestaande MTB-routes rondom Harderwijk en Ermelo. We hebben er nu voor gekozen om een route te laten uitzetten door een gedreven MTB-er uit onze kennissenkring. Omdat er zich tot nu toe weinig fietsers hebben aangemeld voor deze route hebben we ervoor gekozen om de route niet uit te pijlen. De MTB-route kun je dus alleen rijden via je GPX. 

Wanneer het aantal deelnemers onder de 25 blijft, dan kiezen we er ook voor om geen verzorgingspost in te richten. We geven je de gelegenheid om fruit en andere versnaperingen mee te nemen. Zorg dat je een ‘rugtas’ bij je hebt of voldoende grote zakken in je shirt of jas. Natuurlijk staat het je vrij om i.p.v. de MTB route de recreatieve route te gaan fietsen. De recreatieve route is wel gepijld en uitgerust met een verzorgingspost.

De MTB route voert door unieke bosgebieden en gedeeltelijk over mooie heidelandschappen. Uiteraard zijn er natuurlijke hindernissen. Relatief zijn er geen grote hoogte verschillen. De route is ideaal voor de beginnende en gevorderde MTB-er.