Fiets tegen diabetes

De routes voor de 4e editie Fiets tegen Diabetes staan klaar in deze blog..

Via links in deze blog kun je de route die je 10 september wilt fietsen downloaden. Ook vind je in deze blog belangrijke informatie over de verschillende routes.

In deze blog lees je de belangrijkste informatie over de tochten en kun je het GPX-bestand downloaden. Lukt het downloaden niet, stuur een mailtje naar info@fietstegendiabetes.nl 

Nieuwe routes

Voor de 4e editie hebben we weer nieuwe routes uitgezet over de Veluwe. Zo ontdekken deelnemers die eerder hebben meegefietst weer andere stukjes van de Veluwe. We hebben wel keuzes gemaakt. Zo is er dit jaar geen MTB route. Deze hebben we laten vervallen vanwege het geringe animo voor deze tocht vorig jaar. Ondanks het succes en het plezier van de kinderen, hebben we besloten toch geen Kids4Diabetes tour te organiseren. Dit besluit heeft alles te maken met het kunnen borgen van de veiligheid van de kinderen. 

Dit jaar hebben we de drie routes uitgezet (Download GPX bestand door op door op betreffende route te klikken):


De drie verschillende routes hebben op delen overlap, splitsen zich af of sluiten weer op elkaar aan. Dit bied de mogelijkheid om onderweg nog je keuze bij te stellen. Zo kun je bij Kootwijk besluiten om i.p.v.  voor de Sportieve tocht te gaan, toch voor de Middenweg te kiezen. Heb je voor de Middenweg gekozen en voelen je benen goed, dan kun je er op dit punt voor om toch nog de Sportieve tocht te fietsen. Heb je voor de Middenweg gekozen maar blijkt de uitdaging toch te groot, dan kun je na ongeveer 40 km je tocht af te maken via de Recreatieve route, etc. 

Let op! De routes zijn ‘uitgepijld’. Op sommige trajecten zijn wat minder pijlen geplaats. Daar kan via fietsknooppunten gefietst worden.  (zie laatste deel van deze blog).

Sportieve routeNa de eerste (gezamenlijke) verzorgingspost in Kootwijk, splitst de Sportieve route zich af richting Radio Kootwijk om vervolgens via o.a. Ugchelen, Wilp en Teuge op de IJsseldijk aan te komen. Halverwege de IJsseldijk (Welsum) is er nog een kleine verzorgingspost ingericht. Daarna gaat de route via Veessen en Epe naar de Woldberg/Knobbel (nabij ’t Harde). Op de top van de Knobbel is de laatste verzorgingspost. Hierna is het nog een kleine 30 km naar de finish. Het laatste deel van de route gaat via ’t Harde, Nunspeet en  het Randmeer. 

De route is afwisselend. De eerste 25 km van de route loopt voornamelijk over fietspaden door bosrijk gebied. De fietspaden zijn daar niet altijd even breed. Ook zijn er twee gravel stukken (maar goed te doen voor de racefiets). Regelmatig zijn er tegenliggers, dit betekent niet voluit fietsen, maar oppassen. Het middendeel van de route heeft stukken waar de wegen breder zijn. Hier kun je flink door trappen. Het aantal hoogtemeters in de route is gering. In de route zijn drie verzorgingsposten opgenomen. Voor een ‘echte sanitaire stop’ willen we je vragen van de horeca gebruik te maken. Onderweg zijn genoeg gelegenheden waar je even kunt aanleggen.

Middenweg route

De fietsers die kiezen voor de Middenweg fietsen na Kootwijk nog een stuk door op de ‘recreatieve route’. Ongeveer 10 km voor het einde van de Recreatieve route splitst de Middenweg route zich af (na ongeveer 40 km). Via Stakenberg en Vierhouten sluit de route onderaan de Woldberg dan aan bij de Sportieve route. Op de Woldberg is een verzorgingspost. Heb je na 40 km niet meer genoeg puf om de Middenweg uit te fietsen, dan kun je er voor kiezen om een langer pauze moment in te lassen, bijvoorbeeld bij de ‘Zwarte Boer’ en vervolgens rustig via de Recreatieve route naar de finish in Harderwijk te gaan.

Naast de fietspaden door de bosrijke gebieden liggen veelal zand- en grindpaden die je prima kunt fietsen met een mountain- of gravelbike.

Recreatieve route


De Recreatieve route voert je voornamelijk over fietspaden door het bos en langs heidevelden. Soms is het even stevig trappen omdat de weg licht stijgt. Hiermee wordt ook de ‘Recreatieve tocht’ fietsen zonder trapondersteuning een prestatie. De route gaat door de bossen via Ermelo naar Stroe. Vervolgens gaat de route door heiderijk gebied (helaas tegen die tijd waarschijnlijk grotendeels uitgebloeid) naar Kootwijk waar de eerste verzorgingspost is (bij de historische kerk). Vervolgens gaat de route via een wat smaller fietspad door de bossen richting Garderen. In het centrum van zowel Kootwijk als Garderen zijn terrassen waar je gezellig kunt ‘uitblazen’. Vanaf Garderen gaat het dan opnieuw door de bossen en heidevelden via Drie en Speuld naar de finish in Harderwijk.

  • Verzorgingspost 1 sluit om 13.30 uur
  • Verzorgingspost 2 sluit om 13.00 uur (of eerder na laatste fietser)
  • Verzorgingspost 3 sluit om 14.15 uur (geen sanitaire voorziening)

Finish alle routes uiterlijk 15.30 uur!
Fiets veilig, kijk goed uit!

Veilig fietsen is van het grootste belang voor u en voor de organisatie. De routes gaan over het algemeen over fietspaden door bosrijk gebied en verkeersluwe wegen. Fiets op smallere fietspaden achter elkaar (en let op je snelheid). Fiets in tweetallen of in kleine groepjes. Geef elkaar de ruimte. Ook het tegemoet komend verkeer. Gebruik je bel wanneer je iemand wilt passeren. Kortom, ga veilig op weg en neem verantwoord deel aan het verkeer. De fietstochten zijn toertochten, geen wedstrijden. Neem daarom ook de tijd voor ontmoeting en ontspanning.

Er zijn een aantal wat lastiger punten in de routes (een lastige oversteek of een traject waar het wat drukker is). Bij echt lastige punten plaatsen we een waarschuwing. Op de routes zijn geen verkeersregelaars. Veilig fietsen, daar ben jezelf verantwoordelijk voor. 

Fietsen m.b.v. knooppunten

Naast de pijltjes volgen van "Fiets tegen Diabetes" kun je ook voor een deel op knooppunten fietsen (Recreatief en Middenweg). Hierna volgen de knooppunten waar je gebruik van kunt maken per route:

Recreatieve route:
Pijlen volgen vanaf start t/m-39-80-34-48-56-50-91-57-80 (Stroe)-10-81-(Kootwijk verzorging 1) volg pijlen- ga terug naar 81-58-volg pijlen-97-79-96-83-84 (90 km splitst af)-85-51-50-06-64-volg pijlen naar finish.

Middenweg route:
Volg 50 km t/m knooppunt t/m 84-24-73-72 - volg pijlen-15-16-18-41-19-30-(Legerplaats Oldebroek/Knobbel verzorging 3)- volg pijlen naar ’t Harde tot knooppunt 27-98-31-82-81-80-18-43-10-11- volg pijlen naar finish