Fiets tegen diabetes

De fietsroutes voor 26 september liggen klaar!

De routes voor 26 september zijn uitgezet en voor gefietst. Nieuwsgierig? Lees de blog.

Mooie routes

Het zijn mooie routes die gefietst kunnen worden. Voor degenen die vorige editie hebben mee gefietst zullen er herkenningspunten zijn. We hebben besloten om de routes van vorig jaar vanuit de andere richting te gaan fietsen. Het blijkt dat het tegengesteld fietsen van een al eerder gefietste route toch weer een andere beleving geeft. Wel is waar nodig (of waar het veiliger kan), de route aangepast. Bij de vorige editie was het erg warm, zo zelfs dat we toen besloten de mogelijkheid te bieden om de 130 km route te korten. Voor deze editie verwachten we ‘normale temperaturen’ en hebben we besloten de goed getrainde fietser de mogelijkheid te bieden om een extra lusje erbij te pakken.

Voor een eerste indruk zie je hiernaast de recreatieve- en de sportieve route in één kaartje weergegeven. 
Blauw =  50 km
Paars  = 130 km
Rood   =   60 km (extra lus)

De MBT routes vind je niet in dit kaartje, maar verderop in deze blog.

Veilig vertrekken, veilig op pad!

Het gaat nog niet echt de goede kant op gaat met de verspreiding van het coronavirus. Daardoor krijgt veilig vertrekken en veilig op pad nog meer betekenis dan ‘let goed op in het verkeer’. Samen fietsen mag gelukkig nog steeds. Wel geldt dat je bij de start, pauze en finish altijd de 1,5 meter in acht moet nemen. Op onze start, pauze en finish plaats hebben we gelukkig heel veel ruimte. Het is daardoor gemakkelijk om de vereiste afstand te bewaren. Maar, dit moet je wel zelf doen! Probeer zelf drukte te vermijden.  Ga niet met te grote groepen bij elkaar staan. Denk verstandig na en neem verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de ander. 

Smalle fietspaden, rijd achter elkaar

Met kleine groepen bewaar je gemakkelijker afstand. Daarom willen we de deelnemers in kleine groepen (maximaal vijf personen) om de vijf minuten laten vertrekken. Er kan vanaf twee vertrekpunten op het terrein gestart worden. We kiezen voor minimaal twee vertrekpunten omdat dit het mogelijk om toch met het gehele team tegelijk te vertrekken (wanneer je een groot team hebt). Tijdens de rit hoef je onderling geen afstand te houden. Wel is er de opdracht om afstand te bewaren tot de andere weggebruikers. Fiets daarom op smallere fietspaden achter elkaar (en let op je snelheid!). Fiets ook in kleine groepjes met onderling een verantwoorde afstand. Dit is ook handig en veiliger bij het oversteken van een drukker punt of het wachten bij eer rood stoplicht. 

Recreatieve tocht (blauw)

De recreatieve tocht van 50 km gaat over rustige landwegen, over fietspaden door het bos, langs heidevelden. Soms is het even stevig trappen omdat de weg licht stijgt. Hiermee wordt de route fietsen met een ‘gewone’ fiets een echte prestatie. De route gaat van Harderwijk richting Ermelo. Vervolgens naar Elspeet en Gortel. Daar is de verzorgingsplaats. Hier komen ook de rijders van de 130 en eventueel 190 km voor hun tweede stop om even bij te tanken. Vervolgens gaat de route via Vierhouten, Stakenberg en Beekhuizerzand weer naar Harderwijk. Starten met de recreatieve tocht kan tussen 9.30 uur en 11.00 uur. Je wordt uiterlijk om 16.00 uur terug verwacht.  Download hier het GPX bestand: http://tour.mapout.me/guH02j8AQXavdlP6oeIoSw

Sportieve tocht (paars)

De sportieve tocht van 130 km gaat over verkeersluwe (land-)wegen, brede en smallere fietspaden. Wel zijn er soms wat drukkere punten in de route en zijn er verkeerslichten waar je vast even voor moet wachten. Ook moeten er hoogtemeters gemaakt worden. Er kan dus niet altijd in hoog tempo gekoerst worden. Dit is ook de bedoeling! Want, wanneer je diabetes hebt kun je ook niet altijd vol gas vooruit en kunnen omstandigheden zorgen voor nog meer beperkingen. Daarmee wordt de uitgezette route een echte uitdaging en prestatie voor de geoefende fietser. De route gaat van Harderwijk richting Ermelo. Dan door naar Garderen, Kootwijk, Harskamp, enz. Ongeveer 50 km na de start wordt de eerste verzorgingspost ingericht. De tweede verzorgingspost is bij Gortel (na ongeveer 90 km)en valt samen met de post voor 50 km route. Starten met de sportieve tocht kan tussen 8.15 uur en 9.30 uur. Je wordt uiterlijk om 16.00 uur terug verwacht. Download hier het GPX bestand: http://tour.mapout.me/+gv2HGURTI6UD6lkpRZN-g 

Extra lus (rood)

Voor de meeste fietsers zal 130 km een enorme uitdaging zijn. Toch zullen er ook fietsers zijn die zo getraind zijn dat ze gaan voor een extra uitdaging. Voor deze fietsers hebben we een ‘extra lus’ van 60 km uitgezet. Deze lus wordt niet uitgepijld, maar kan gedownload worden via GPX. Ook is er geen verzorging. Wel kan gebeld worden bij bijvoorbeeld niet meteen op te lossen materiaalpech of oververmoeidheid. Wanneer nodig sturen we een busje om je op te halen. Download hier het GPX bestand:
http://tour.mapout.me/+prdw5G9TTahDXJWKzWZpg 

De extra lus is 60 km en kent extra uitdagingen. Zo is de Posbank er in opgenomen waar stevige hoogtemeters gemaakt moeten worden. Ook wanneer je ervoor kiest om de extra lus te fietsen, dan blijft de eindtijd 16.00 uur. 

Voor alle routes geldt, het is geen wedstrijd! Omzien naar elkaar, gezelligheid, een goede sfeer en saamhorigheid staan centraal. En wanneer je het fijn vindt om onderweg ergens een kop koffie te drinken (evt. buiten de route), zeker doen. Het is vooral jouw dag en jouw actie tegen diabetes en voor de kunstmatige alvleesklier voor kinderen.  

Mountainbike tocht

Bij deze tocht maken we gebruik van bestaande MTB route Harderwijk Ermelo (https://mtbharderwijkermelo.nl/routes/harderwijk/). Vanaf de finish wordt de route uitgepijld naar het beginpunt van de MTB - route waar je vervolgens de route kunt gaan volgen. De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen en/of in het blauw het internationale MTB teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Onderweg is één verzorgingspost. Starten kan tussen 9.00 uur en 10.30 uur. Je wordt uiterlijk 16.00 uur terug verwacht.

De MTB tocht bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde trails: "Harderwijk en Ermelo". Er kan dus ook voor gekozen worden om één van de trails te fietsen.

Trail Ermelo: Deze route voert door unieke bosgebieden (o.a. het Strokelbos) en gedeeltelijk over mooie heidegebieden (Ermelose heide). In de route zijn veel singletracks aangelegd, enkele uitdagende kombochten en andere (natuurlijke) hindernissen. In dit terrein is relatief weinig hoogteverschil. Deze route Ermelo (blauw) is 24 km en niet alleen ideaal voor de beginnende mountainbiker, maar ook prima geschikt voor de wat meer gevorderde biker die snelheid wil maken. Het GPX bestand van de route kun je downloaden op de volgende site: https://www.mtbroutes.nl/gelderland/ermelo
Let op: wanneer je de route fiets voor Fiets tegen Diabetes koppel je de route Ermelo en Harderwijk aan elkaar. De start is vanaf de Mecklenburglaan 3, vanaf daar is de route uitgepijld naar de MTB routes.

Trail Harderwijk: Deze route bestaat voor tweederde uit uit singletracks, bevat uitdagende kombochten en andere (natuurlijke) hindernissen als kleine hoogteverschillen en zandverstuivingen. De route Harderwijk (groen) is 21 km en gaat langs het Beekhuizerzand en door het Steender- en Leuvenumse bos. Het GPX bestand van route Harderwijk kunt je downloaden op de volgende site: https://www.mtbroutes.nl/gelderland/harderwijk